گره کور زاهدی
استاندار قزوین در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت صورت گرفت؛ برطرف شدن مشکلات اقتصادی بوجود آمده در چند ماه اخیر کشور را منوط به تصمیمات آینده ترامپ، رییس جمهور امریکا دانست. گره زدن رفع مشکلات اقتصادی کشور و رفع نیاز های معیشتی مردم به تصمیمات آینده ترامپ و مطرح کردن موضوعات این چنینی، حنایی نیست که بتوان با آن جامعه را رنگ کرد.
رو سیاهی بیان این گفته ها زمانی از زمستان می گذرد که بهار تخلفات و بی کفایتی شماری از مسوولین شکوفه می زند!. در این خصوص گفتنی هاست؛
به گفته فعالین و کارشناسان اقتصادی، سهم تحریم های خارجی در مشکلات اقتصادی بوجود آمده در چند ماه اخیر کشور، 25 الی 30 درصد است و سهم 70 الی 75 درصد دیگر مربوط به داخل کشور می شود که از آن بنام«تحریم های داخلی» نام می برند. احتکار، رانت های اطلاعاتی و شغلی مسوولین از جمله این نوع تحریم ها به شمار می روند.
گره اقتصادی زمانی بوجود می آید که فردی ناشناس! از طریق سایت وزارت صنعت، هزاران دستگاه اتومبیل وارد کشور کرده و آن دیگری نزدیک به هزار دستگاه خودروی بنز و پورشه، آن هم از طریق کارت بازرگانی یک خانم روستایی وارد کشور می کند.
گره اقتصادی آنجایی کور می شود که قریب به 40 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی را به فردی می دهند که میلیون ها گوشی همراه را با کارت بازرگانی شخصی که قبل ها از دنیا رفته، وارد کشور کرده و با ارز آزاد می فروشد. یا کارمند بانک مرکزی نزدیک به 200 میلیون دلار و 60 میلیون یورو به فردی بی هویت پرداخت میکند!.
اینکه افراد جامعه گمان کنند که برخی از مسوولین کشور ناکارآمد و فاقد تخصص در حوزه مربوطه هستند، سخت در اشتباهند!. وقتی وزیر سابق صنعت مالک و مدیر شرکت های مختلفی در کشور است و یا مسوولین دیگر و آقازاده هایشان در حوزه واردات و صادرات فعالیت دارند و درآمدشان از پارو بالا می زند و هیچ گونه اعتقادی به تولید داخلی ندارند، آن ها را نباید فاقد تخصص دانست. بلکه آن ها را باید بی کفایت یا بی صلاحیت خواند. گره کار اینجا است جناب استاندار!.
مقام معظم رهبری در دیدار با اقشار مختلف مردم که مرداد ماه سال جاری انجام شد گفتند:«کارشناسان اقتصادی کشور و بسیاری از مسئولین، متّفقند بر اینکه عامل این حوادث، تحریم های خارجی نیست، عامل این حوادث، درونی است. بسیاری از مسئولین هم این را بر زبان آوردهاند. نه اینکه تحریمها اثر ندارد؛ چرا، تحریمها هم اثر دارد؛ امّا عمدهی تأثیر، مربوط به عملکرد ماها است. اگر چنانچه این با تدبیرتر از این باشد، تحریم ها اثر زیادی نمی گذارند. حالا مثلاً فرض کنید در همین قضیّهی ارز و سکّه و این حرفهایی که این دو سه ماهه پیش آمد، خب، مبالغ زیادی- حالا گفتند مثلاً فرض بفرمایید هجده میلیارد دلار، اسکناس موجودِ ارز؛ بر اثر بعضی از بیتدبیریها و بیتوجّهیها، آمد دست افرادی که از آن سوء استفاده کردند. یک نفری یک کالایی را ثبت سفارش کرد، یک کالای دیگر آورد؛ یک چیزی را درخواست کرد برای یک مقصودی، ارز را در آنجا مصرف نکرد؛ گفت می خواهم مسافرت بروم، نرفت؛ ارز را، یا آوردند -یک تعداد معدودی- استفاده کردند، یا به قاچاقچی فروختند [و او] ارز را برداشت برد خارج، یا به کسی فروختند که آن را احتکار کرد و نگه داشت تا گران بشود و بیاید به قیمت دو برابر و سه برابر بفروشد و به ثروت بادآورده [برسد]؛ خب اینها مشکلات مدیریّتی است؛ این ربطی به تحریم ندارد. مسوولین قبول دارند که مشکلِ اینجوری هست؛ بنابراین مشکلات، مربوط به نحوهی مدیریّت ما و نحوهی سیاستگذاریِ اجرایی ما است».
بنابراین اینکه استاندار محترم قزوین بگوید که ببینیم؛ ترامپ در آینده چه تصمیمی می گیرد، یا اینکه بگوید در ایران هر جنسی افزایش قیمت داشته باشد، دیگر پایین نمی آید؛ شایسته نیست. بهتر است به جای پرداختن به این موضوعات، کمر همت را ببندد و برای رفع مشکلات نه به تصمیمات ترامپ بلکه با تدابیر منطقی و جهادی به رفع مشکلات اقتصادی بپردازد.
اگر عامل مشکلات اقتصادی کشور صرفا خارج از مرز ها بود که جهانگیری معاون اول رییس جمهور به فساد در مقامات بالا دستی اشاره نمی کرد و برخی مدیران را خسته و آویزان دولت نمی دانست. در همین استان قزوین نیز مسوولینی از این دست وجود دارد که از طریق رابطه و بدون توجه به شایسته سالاری در راس امور قرار گرفته اند. استان، استاندار دارد. لیکن فلان شیخ سیاسی مدیر فلان اداره را انتخاب می کند!. همین می شود که تومور بدخیم ناکارآمدی سراسر کشور را فرا می گیرد. این سرطان بی کفایتی تا جایی نفوذ می کند که روابط عمومی استانداری قزوین بجای نشر دستاوردهای استان و ایجاد امیدواری در جامعه، مطالبی صرفا سیاسی و در حمایت از جناحی خاص با امضای «کارشناس اجتماعی» انتشار می دهد ولی در قامت یک کنش گر سیاسی عمل می کند!.
بدون شک زحمات استاندار قزوین بر نگارنده پوشیده نیست و جناب زاهدی را استانداری مقید به انجام امورات مقرر شده و با اخلاق اسلامی می داند. اما اینکه در این شرایط بگوید؛ «ما نمی توانیم به مردم دروغ بگوییم. ما فلان قدر یارانه پرداخت می کنیم، لذا مدیریت اقتصادی کشور دچار این مشکلات است»؛ قابل قبول نیست و نمی توان همه آن ضعف های موجود از جمله حقوق های نجومی، واردات بی رویه کالای غیر ضروری نظیر فندک، دکمه لباس، مسواک، تشک، لحاف، بوق خودرو، فلفل، دستهجارو، دسته بیل، شورت مردانه، کراوات و... تا کود انسانی از ترکیه را نادیده گرفت.
بدون شک انگشت اشاره این مطالب صرفا به سمت استاندار محترم نخواهد بود. این هم بدان دلیل است که از نگاه ما استاندار قزوین با مسولیت هایی همچون کارشناس وزارت کشور به مدت 3 سال، مسئول امور استانهای وزارت کشور به مدت 4 سال، معاونت سیاسی استانداری سیستان و بلوچستان به مدت 4 سال و شش ماه، معاونت سیاسی استانداری کرمانشاه به مدت 7 سال و همچنین سابقه 12 سال استانداری استانهای ایلام، چهارمحال و بختیاری، مرکزی و کردستان بازنشسته محسوب می شود.
البته استاندار قزوین، به عنوان نماینده دولت می بایست این مطالب را درک کند و آن چنان که شایسته است، سهم خود را در برطرف کردن مشکلات اقتصادی در استان ادا کند.
بنابراین رمز پیروزی در این شرایط داشتن روحیه و کار جهادی است. به فرمایش مقام معظم رهبری در مواجههی با مشکل، دو جور آدم داریم: یک جور آدم هست که وقتی با مشکل مواجه می شود احساس مسئولیت مضاعف پیدا می کند، جوششِ غیرت پیدا می کند. وقتی می بیند مشکل پیش آمد انگیزهی او مضاعف می شود، احساس مسوولیتش مضاعف می شود، احساس می کند تحرّک بیشتری باید انجام بدهد، وارد میدان بشود. یک جور آدم هم هست که وقتی با مشکل مواجه شد دچار یأس و ترس و منفیبافی و «نمی شود» و «نمی توانیم» و «چکار کنیم» و این چیزها می شود.
حال اینکه استاندار قزوین با توجه به شرایط سنی و فعالیت بلند مدتی که در گذشته خود داشته، چقدر توان و انرژی آن را دارد که در امورات اجرایی استان مفید باشد، موضوعی است که در آینده به آن خواهیم پرداخت.
ناگفته نماند؛ نگارنده بنا بر رعایت اخلاق؛ به موضوع آن عنصر فتنه گر که استاندار قزوین به آن اشاره کرد نخواهد پرداخت و آن را از جمله حقوق استاندار که عضو بنیاد باران سید محمد خاتمی است، می داند!.