نگاهی به طرح ها و پروژه های شهری از نگاه کارشناسان و مسئولان استان؛
وقتـی تـوپ در زمیــن دیگـران انداختــه می شــود
مدتی پیش در نشست خبری شهردار قزوین در سرای سعدالسلطنه با اصحاب رسانه موضوعات تامل برانگیزی مطرح شد.
اول؛ حمله تامل برانگیز شهردار به کاندیداهای مجلس شورای اسلامی شهر قزوین که آن ها را مخرب عملکرد مدیریت شهری اعلام کرد. دوم؛ قلع و قمع دیگر سازمان ها توسط شهردار در تحقق نیافتن پروژه های شهرداری و سوم؛ ارائه و انتشار خدمات تحقق ناشدنی توسط شهردار به مردم به ویژه کسبه های خیام که از منظر شهردار به گونه ای جز مردم شهر به حساب نمی آیند و هم چنین اشاره به احداث برج هایی که از نگاه شهردار هیچ منافاتی با معماری اسلامی ندارند.
در یادداشت پیشروی، شرح بیشتری از این ماجرا ها را خواهیم داشت.
شهردار قزوین در آخرین نشست خبری خود به همه کاندیداها مجلس توصیه می کند به جای تخریب عملکرد مدیریت شهری به دنبال معرفی توانمندی های خود باشند. و در ادامه می گوید: کاندیداها بدانند تخریب به عنوان یک شیوه برای جمع آوری رای کمرنگ شده است. همچنین در همان نشست در خصوص طرح پیاده راه خیام به گونه ای اهالی و کسبه های آن خیابان را جز مردم شهر به حساب نمی آورد و در اظهار نظر جالب می گوید: در اجرای طرح پیاده راه خیام، جامعه هدف کسبه و اهالی آن جا نبودند.
وی همچنین سفر به کشورهای خارجی را بر خلاف نظر کارشناسان که بی بهره قلمداد می کنند، موفق می داند. این مدیر شهری حتی عوامل تحقق نیافتن پروژه های شهرداری را دیگر سازمان ها معرفی می کند و مقصر اصلی در عدم پیشروی در احداث زائرسرای امامزاده حسین(ع) را اداره کل راه و شهرسازی و سازمان میراث و فرهنگی می داند.
بینش شهردار محترم قزوین را با دیگر مدیران مجموع شهری درمیان می گذاریم و تحلیل این نوع رفتار شهردار قزوین را در گفتار ذیل بررسی خواهیم کرد.
فرخزاد، نایب رئیس شورای شهر قزوین:
سفرهای خارجی نتیجه ای در بر نداشته است
در خصوص تخریب مدیریت شهری توسط برخی کاندیداها باید گفت؛ احتمالا شهردار قزوین این موضوع را به منظور پیشگیری بیان کرده است!، زیرا هنوز تنور انتخابات داغ نشده تا بگوییم فلان کاندید قصد تخریب مدیریت مجموع شهری را داشته یا نه. ثانیا تحلیل و نقد عملکرد هر مجموعه ای در چارچوب انصاف هیچ ایرادی ندارد.
اما در مورد طرح پیاده راه خیام دو موضوع حائز اهمیت است. موضوع اول کسبه های خیام و موضوع دیگر اهالی مردم خیام هستند. بدون شک اهالی و کسبه خیابان خیام جز مردم قزوین هستند و اگر مردم دیگر مناطق در این خیابان تردد دارند به منظور خرید از همین کسبه ها است. اینکه بیاییم در شرایط نامناسب اقتصادی کشور، فضا را برای کسبه های خیابان خیام تنگ کنیم، اوضاع را بهتر نکرده ایم که هیچ بلکه دغدغه ذهنی هم برای آنان بوجود آورده ایم و این موضوع در قیمت ها نیز تاثیرگذار است و این یعنی ایجاد هزینه بیشتر برای مردم قزوین.
در خصوص سفرهای خارجی هم باید گفت؛ فلسفه اصلی این نوع سفرها بیشتر الگوگیری از شهرهای اروپایی بوده است ولیکن تا به امروز نتیجه ای برای شهر نداشته است. همچنین بایستی شهرداری برای سفرهای خارجی گزارشی مبنی بر نتایج حاصل از آن سفرها را به شورای شهر ارائه دهد که به غیر از یکی دو مورد، گزراش مبسوطی ارائه نشده است.
همچنین اجرای پروژه هایی به مانند پل میدان قدس و پل امام رضا (ع)، در حال حاضر ضرورتی نداشت. و ایضا در مورد ساخت ورودی های شهر باید توجهی ویژه ای به باغ های سنتی داشت. اینکه برای ورودی شهر 9 هکتار باغ سنتی نابود شود، این با اهداف مدیریت شهری مغایر است.
فصیحی رامندی؛ عضو شورای اسلامی شهر قزوین:
ناکارآمدی طرح پیاده روی خیام از همان ابتدا مشخص بود
طرح پیاده راه خیام از موضوعاتی بود که تقریبا اکثر اعضای شورا با آن مخالف بودند به همین دلیل اجرای این طرح را نزدیک به 3 ماه عقب انداختیم. اما نظردوستان این بود که طرح بایستی اجرا شود و بعد از ناکارآمدی آن مجددا خودشان دستور بازگشایی خیابان را دادند.
در مورد سفرهای خارجی برخی مدیران شهری باید گفت؛ هزینه های تحمیل شده برای این موضوع خیلی بیشتر از دستاوردهای آن است. توجیه جالب دوستان این است که بایستی قزوین را به عنوان شهر تاریخی به کشورهای خارجی معرفی کرد. ولی آیا برای معرفی راه دیگری وجود ندارد؟. بنده از ابتدا با این طرح مخالف بودم و امروز هم ادامه این سفرها را جایز نمی دانم.
همچنین تخریب مجموعه شهری توسط برخی کاندیداها موضوعی است که بنده بی اطلاع هستم. به نظر می رسد هنوز فعالیت کاندیداها به آن صورت شکل نگرفته که بخواهند عملکرد مجموعه شهری را تخریب کنند. در مجموع پاسخ این سوال را بایستی از شهردار بخواهید.
مانی فر، مدیرکل اداره راه و شهرسازی استان:
تعهد اجرایی شدن طرح امامزاده حسین (ع) به عهده شهرداری قزوین است
در پروژه طرح امامزاده حسین(ع) تفاهم نامه ای ما بین استانداری، شهرداری و وزارت راه و شهرسازی صورت گرفت. هزینه مشخص شده برای این پروژه 60 میلیارد تومان است که از این مقدار، سهم اداره راه 30 میلیارد تومان و مابقی سهم شهرداری است که از اعتبارات مرکز شهرداری به مبلغ 15 میلیارد، سازمان میراث فرهنگی به مبلغ 10 میلیارد و اداره اوقاف به مبلغ 5 میلیارد بهره مند است. در این طرح اداره راه با شهرداری شریک است، این بدین منظور است که هر مقدار شهرداری هزینه کرد اداره راه نیز همان مقدار هزینه کند و مراحل گام به گام پیش رود.
شهرداری تا به امروز رقمی را هزینه کرده است و تمامی آن را از اداره راه می خواهد در صورتی که اداره راه موظف است 2/1 هزینه را پرداخت کند و نیم دیگر هزینه را، شهرداری طبق تفاهم نامه صورت گرفته بایستی پرداخت کند.
تا به امروز هم اداره راه در جلسات مختلف خواستار ارائه مدارک و اسناد مقدار هزینه ها شده است تا سهم خود را از این طرح پرداخت کند، لیکن هنوز خبری نشده است!.
از سوی دیگر مباحث اجرایی به عهده شهرداری قزوین است. در مجموع اداره راه و شهرسازی ردیف بودجه این پروژه را مشخص کرده، دوستان با ارائه مدارک مقدار هزینه ها می توانند سهم اداره راه را از آن پروژه دریافت کنند.
محمد علی حضرتی ها، رئیس سازمان میراث فرهنگی استان:
توسعه قزوین، بدون در نظر گرفتن تاریخ و فرهنگ این شهر کهن است
چندی پیش نیز محمد علی حضرتی ها، رئیس سازمان میراث فرهنگی استان که از جمله منتقدین عملکرد مدیریت شهری در قزوین است، طی سخنان در همایش ملی توسعه و پایداری شهر اظهار داشت: براساس آمارها قزوین دومین شهر افسرده ایران است. بخشی از این افسردگی ناشی از مدیران و خطاهای مدیران شهری است. شهرهای ما در گذشته دو عنصر سلامت و شادبودن را داشتند که امروزه جای این عناصر در شهر خالی است.
مشاور سابق استاندار قزوین با اشاره به مورد طرح انصاری شرقی گفت: این طرح هیچ تناسبی با بافت اجتماعی منطقه ندارد و یکی از تاثیرات اجتماعی آن ایجاد افسردگی در شهر است حال آنکه پیش تر شاد بودن و سلامتی دو مولفه اساسی در ساخت و ادامه حیات شهرهای ما بود.
در پایان این گزارش باید در نظر داشت که نشست خبری شهردار و ارائه گزارش جالب و تامل برانگیز روابط عمومی آن مرکز نیازمند به بررسی عمیق تری است.
مباحثی چون مدعی بودن در اجرای معماری اسلامی توسط شهردار که اکثر کارشناسان بویژه نائب رئیس شورا آن را فقط در حد شعار می داند و نبود اعتقاد و انگیزه در بین مدیران شهری را دلیل اصلی تحقق نیافتن این امر مهم می شمارد و اظهار دارد: ما مدعی اجرای معماری اسلامی هستیم ولی در کدام از بافت های جدید به مانند خیابان پونک و ملاصدرا و در بافت های سنتی به مانند خیابان انصاری غربی معماری اسلامی رعایت شده است، حتی در برج های تجاری که ساخته می شود این ضعف قابل لمس است.
هم چنین بیان مباحث دیگری از جمله احداث قطار سریع السیر تهران – قزوین توسط شهردار که بیشتر برد تبلیغاتی دارد و از وظایف شهرداری به حساب نمی آید و در اعتبارات آن مرکز هم قرار نمی گیرد.
همچنین شعار رسیدگی به مناطق جنوب شهر که جز وعده های تحقق ناشدنی آن مجموعه به حساب می آید و با یک روز تحقیق میدانی می توان تفاوت را در تمیزی خیابان های بالای شهر، پیرایش شمشادهای معابر، امکانات موجود و فضای سبز را در آن مناطق نسبت به مناطق جنوب شهر مشاهده کرد.
و در تایید این موضوع همین بس که منوچهر حبیبی، معاون استاندار بارها بحث عدالت شهری را مطرح کرده است و در جلسات متعدد اظهار داشته است: عدالت، میراث نخستین امام شیعیان است و باید مدیران شهری در رسیدگی به مناطق مختلف شهر اعم از جنوب شهر و دیگر مناطق، آن را مورد توجه قرار دهند.
و موضوعات دیگری که در این گزارش نمی گنجد. بنابراین بایستی تامل بیشتری به خرج داد که بیان این نوع گزارش توسط شهردار محترم قزوین ریشه در کجا داشته و چه اهدافی را دنبال می کند.
آیا این همان مدیریت شهری است، که مدعی آن هستیم؟ و گفتنی های دیگری که بعدها خواهیم نوشت....
چاپ شده در هفته نامه افق آینده